Vier gratis en onmisbare WordPress plug-ins

WordPress is een gratis content-beheersysteem (CMS), ideaal voor kleinere en grotere websites. Out-of-the-box heeft het veel nuttige functies ingebouwd op het gebied van bloggen. Wil je echter meer functionaliteit toevoegen, dan zul je plug-ins moeten installeren. Dit is gelukkig erg eenvoudig en er bestaan heel veel gratis plug-ins van uitstekende kwaliteit.

Voor elke functie die je wilt toevoegen bestaat er wel een geschikte plug-in. Soms is dat iets heel specifieks en exotisch, maar vaak is het een functie die elke website wel kan gebruiken. Ik deel met jou vier plug-ins die haast onmisbaar zijn.

onmisbare wordpress plug-ins

01. Jetpack

Jetpack is een plugin die gemaakt is door Automattic, het bedrijf achter wordpress.com. Deze gratis plugin zit barstensvol handige functies die je afzonderlijk aan en uit kunt zetten. De instellingen zijn extreem gebruiksvriendelijk. Voorbeelden van functies zijn: Blokkeren van kwaadaardige inlogpogingen, Site-statistieken, Social media deelknoppen, Gerelateerde berichten, Extra widgets, en nog veel meer!
Over sommige functies ben ik niet enthousiast, dus die laat ik gewoon uitstaan zodat ze m’n website niet trager maken. Er bestaat een betaalde versie van Jetpack die je nog meer fantastische functies biedt.

02. Yoast SEO

WordPress steekt van zichzelf al erg goed in elkaar op het gebied van zoekmachine-optimalisatie (SEO). Dat neemt niet weg dat er altijd ruimte voor verbetering is. En dan vooral als het gaat om het fine-tunen van afzonderlijke pagina’s en blogposts. Er bestaan meer goede gratis SEO plugins, Yoast gaat echter een stap verder door jou te helpen met het schrijven van goede content!
Deze prachtige plugin zorgt tevens voor verbeterde sitemaps en geeft je controle over hoe je webpagina’s eruit zien wanneer deze worden gedeeld op social media.
De instellingen zijn soms wat overweldigend, maar het geeft je wel de kans om je bezoekers te verdubbelen.

03. Contact Form 7

Misschien niet de meest gebruiksvriendelijke plugin om 1-2-3 mooie formulieren te maken, maar door de eenvoud enorm krachtig! Je kunt meerdere contact-formulieren beheren en deze volledig aanpassen. Dit geldt ook voor de emails die verstuurd worden vanuit het contactformulier. Alles van tekstvlakken tot datumpickers en dropdowns is beschikbaar in je formulier en ook integratie met Google Captcha is zo gepiept.
De plugin steekt zo goed in elkaar dat zelfs andere ontwikkelaars uitbreidingen hiervoor maken. Een goed, en nuttig voorbeeld is de MailChimp Extension.

04. Pagebuilders

Een content-beheersysteem, zoals WordPress, maakt het mogelijk om eenvoudig de inhoud van pagina’s aan te passen. WordPress geeft je standaard de mogelijkheid om enkele basis opmaakstijlen te gebruiken. Wanneer je pagina’s met geavanceerdere layout wilt maken, zoals kolommen, kun je daarvoor een page builder installeren.
Op dit vlak vind onder de plug-ins een ware oorlog plaats. Er zijn enkele betaalde plugins die strijden om de eerste plaats. En daarnaast zijn er ook enkele goede gratis plugins, al dan niet met uitgebreidere betaalde versies.

Ze hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen. Hieronder mijn 3 favoriete gratis page builders:

Tailor Page Builder — Actieve installaties: 2.000+

Onterecht niet heel bekend. Veel opties voor het opmaken van je pagina elementen. Nadelen zijn het beperkt aantal kolomindelingen en dat je soms vaak moet klikken om bij de juiste optie te komen.

Page Builder by SiteOrigin — Actieve installaties: 1 miljoen+

Draait al een tijdje mee. Een voordeel is de mogelijkheid van toevoegen van CSS per element. Daarnaast is het opmerkelijk dat je ook je websitefooter met deze pagebuilder in kolommen kan verdelen. Nadelen zijn het gebrek aan responsive opties en dat je snel verkeerd drukt en alles kwijt bent :S. Er is ook een betaalde versie.

Elementor Page Builder — Actieve installaties: 70.000+

Een nieuwe speler op het toneel, die heel hard aan de weg lijkt te timmeren. Voor- en nadelen zijn ook de snelle groei, waardoor er heel vaak en snel toffe nieuwe opties bijkomen. Ik vind daarbij wel dat niet over alles even goed is nagedacht. Dit is desalniettemin op dit moment mijn favoriet. Er is ook een betaalde versie.